Holte-ontsteking – Oorzaken, symptomen & behandeling - Gezondr.nl (2024)

De bijholten zijn de kleine loze ruimtes in de schedel. Omdat de bijholten zich rondom de neus bevinden, worden ze ook wel neusbijholten genoemd. Als een bacterie of virus in één van deze bijholten terechtkomt, dan kan zo’n ziekteverwekker gaan woekeren in het slijmvlies dat de binnenkant van de holte bekleedt. Zodoende ontstaat een bacteriële en/of virale infectie in de bijholte. Zo’n infectie wordt ook wel holte-ontsteking, bijholte-ontsteking, neusbijholte-ontsteking of sinusitis genoemd. Hierbij 5 oorzaken, symptomen en oplossingen m.b.t. holte-ontstekingen…

1. Verschillende soorten holte-ontstekingen

Ieder mens heeft holten in zijn/haar schedel. De belangrijkste holte is de schedelholte; dit is de holte waarin zich de hersens bevinden. Daarnaast bevat de schedel een aantal kleinere holten die in verbinding staan met de neusholte en die normaliter uitsluitend lucht bevatten. Deze holten noemen we bijholten, neusbijholten of sinussen. We onderscheiden de volgende bijholten:

  • Kaakholten (sinus maxillaris) – De holtes achter de wangen
  • Voorhoofdsholten (sinus frontalis) – De holtes boven de oogkassen
  • Zeefbeenholten (sinus ethmoidalis) – De holtes naast de oogkassen
  • Wiggebeensholten (sinus sphenoidalis) – De holtes diep achter de oogkassen & neus

Niet iedere bijholte ofwel sinus is overigens even vatbaar voor virale of bacteriële infecties. In veruit de meeste gevallen is er sprake van een voorhoofdsholte-ontsteking en/of kaakholte-ontsteking.

2. Oorzaken van een holte-ontsteking

Een holte-ontsteking wordt meestal veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Zodra de neus verstopt raakt en de neusholte wordt geblokkeerd, krijgen bacteriën in snot en slijm de kans om zich binnen de neusholte flink te vermenigvuldigen. De bacteriën komen dan in de bijholtes terecht en zodoende ontstaat een bijholte-ontsteking. Andere veelvoorkomende oorzaken van een holte-ontsteking zijn:

  • Griepvirus
  • Luchtweg-infectie
  • Luchtweg-vernauwing
  • Allergieën (hooikoorts,huisstofmijt, huisdieren, schimmels, gisten e.a.)
  • Scheefstaand neustussenschot
  • Gezwel in de neus (cyste, poliep, tumor e.a.)

Aspecten die een holte-ontsteking in de hand kunnen werken zijn: een verlaagde weerstand, roken en gebitsproblemen.

3. Symptomen van een holte-ontsteking

Een holte-ontsteking ontstaat vaak in het verlengde van verkoudheid of griep. De belangrijkste symptomen van een holte-ontsteking komen dan ook overeen met verkoudheidsverschijnselen en griepverschijnselen. Hierbij valt te denken aan:

  • Hevige & bonzende hoofdpijn (voelbaar rond de ogen)
  • (Volledig) verstopte neus
  • Dik, taai & elastisch slijm
  • Groen snot (zeer bacterie-rijk)
  • Hoesten & niezen
  • Verlies van reukzin & smaakzin

Virussen en bacteriën vermenigvuldigen zich door zich steeds opnieuw in tweeën te splitsen. Hoe langer een virale en/of bacteriële infectie aanhoudt, des te heviger de symptomen worden. Je immuunsysteem moet namelijk steeds harder vechten. Hierdoor ontstaan nog kenmerkendere symptomen van een holte-ontsteking, namelijk:

  • Koorts
  • Drukkend gevoel rond oogkassen, neusbeen en/of jukbeenderen
  • Gevoel alsof je hele hoofd verstopt zit
  • Pijnlijke kiezen bij het kauwen
  • Wazig zien
  • Bloedneuzen

Let op: als een holte-ontsteking zich blijft verspreiden, kan uiteindelijk een oorontsteking, oogontsteking, neusholte-ontsteking, keelontsteking, oorontsteking of zelfs een levensbedreigende hersenvliesontsteking ontstaan!

4. Behandeling & medicijnen voor een holteontsteking

Als een huisarts het idee heeft dat je een holteontsteking hebt, dan krijg je negen van de tien keer een antibioticakuur voorgeschreven. Antibiotica doden bacteriën of remmen de vermenigvuldiging van bacteriën. Omdat de achterliggende oorzaak van een holte-ontsteking meestal een virus is, bestrijden antibiotica uitsluitend de symptomen van een holte-ontsteking en niet de achterliggende oorzaak.

Sterker nog: omdat antibiotica zich verspreiden via je bloed – en de bijholten lege ruimtes zijn – komen antibiotica niet of nauwelijks op de plek waar ze het hardst nodig zijn. Effectieve medicijnen om een bestaande holte-ontsteking te behandelen zijn er dus niet. Er zijn echter wél maatregelen om een holte-ontsteking te voorkomen en om het genezingsproces te bespoedigen. De beste tips ter behandeling van sinusitis zijn:

1. Eet gezond en gevarieerd en beweeg voldoende; dan blijft je immuunsysteem sterk en je weerstand op peil.
2. Nooit hard je neus snuiten; hierdoor stuw je bacteriën namelijk richting je bijholten.
3. Nooit te hard je neus ophalen; hierdoor zuig je bacteriën richting je bijholten.
4. Gebruik neusdruppels of neusspray met xylometazoline om de slijmvliezen te doen slinken.
5. Ga nooit te lang door met xylometazoline; stap binnen 2 weken over op een ‘homeopathische’ neusspray (fysiologische zoutoplossing).
6. Stoom met heet water, eventueel met een paar druppels eucalyptus-olie of menthol-olie.
7. Neem bij voorkeur paracetamol om eventuele pijn te verlichten.
8. Rook niet.

Let op: Een voorhoofdsholte-ontsteking of kaakholte-ontsteking gaat meestal binnen 4 weken vanzelf over. Meestal zijn de klachten zelfs binnen een week alweer verdwenen.

5. Chronische holte-ontsteking & bijholte-operatie

Als de symptomen van een holte-ontsteking worden onderdrukt met medicijnen, maar de bacterie of het virus niet volledig wordt gedood, dan keert de holte-ontsteking op den duur weer terug. Een blijvende (niet-overgaande) of steeds opnieuw terugkerende holte-ontsteking wordt ook wel een chronische holte-ontsteking of chronische sinusitis genoemd.

Een chronische holte-ontsteking ofwel chronische bijholte-ontsteking wordt meestal verholpen met behulp van een endoscopische bijholte-operatie.Een bijholte-operatie betreft een chirurgische ingreep waarbij een KNO-arts of chirurg met behulp van een endoscoop via de neusgaten opereert. Een bijholte-operatie tegen chronische holte-ontstekingen heeft 3 doelen, namelijk:

  • Verwijderen van overtollig weefsel uit de neusbijholten (turbinoplastie)
  • Openen van de “middelste neusgang” (antrostomie)
  • Corrigeren van een scheefstaand neustussenschot (septoplastie)

Let op: vooral een bijholte-operatie van zeefbeenholten en/of wiggebeensholten brengt verregaande risico’s met zich mee en kan ernstige complicaties teweegbrengen.

Reacties

Heb jij vragen of opmerkingen over de behandeling & symptomen van een holte-ontsteking? Of wil je jouw ervaring met een bijholte-ontsteking ofwel sinusitis delen? Laat dan hieronder jouw reactie achter!

Holte-ontsteking – Oorzaken, symptomen & behandeling - Gezondr.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rubie Ullrich

Last Updated:

Views: 6234

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rubie Ullrich

Birthday: 1998-02-02

Address: 743 Stoltenberg Center, Genovevaville, NJ 59925-3119

Phone: +2202978377583

Job: Administration Engineer

Hobby: Surfing, Sailing, Listening to music, Web surfing, Kitesurfing, Geocaching, Backpacking

Introduction: My name is Rubie Ullrich, I am a enthusiastic, perfect, tender, vivacious, talented, famous, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.